Integreret larveproduktion til foder i økologisk ægproduktion – Acronym: BIOCONVAL (Bioconversion to value)

Integreret larveproduktion til foder i økologisk ægproduktion – Acronym: BIOCONVAL (Bioconversion to value)
Projektansvarlig

Formål

At udvikle og demonstrere et robust system til fremstilling af et nyt økologisk fodermiddel, baseret på patogenfri insektlarver med en ideel aminosyresammensætning, hvilket betyder, at EU's krav om 100 % økologisk foder kan efterleves i fjerkræbesætninger og samtidig opnå en generel forbedring af velfærden hos fjerkræ. At undersøge larvernes effekt på gødningens mikrobiologi herunder udvalgte patogener og zoonotiske bakterier og dermed den mikrobiologiske sikkerhed i systemet. At undersøge, hvordan fodring med larver påvirker tarmsundhed og modstandskraft i fordøjelsessystemet. At demonstrere dette integrerede ON-farm system til biologisk behandling af husdyrgødning og recirkulering af N og P til foder og udnyttelse af kompost. Endelig undersøges effekten af fodringen på økologiske æg produceret med den nye fodersammensætning gennem smagstest og laboratorieundersøgelser.

Indhold

Arbejdspakke 1: Udvikling og demonstration af larvedyrkningsteknik på farmnivau
Projektleder: Teknologisk Institut

Arbejdspakke 2: Dokumentation og demonstration af gødningsprodukt
Projektleder: Teknologisk Institut

Arbejdspakke 3: Mikrobiel risikovurdering ved brug af ikke-varme behandlede insektlarver som foderadditiv i den økologiske fjerkræproduktion
Projektleder: Veterinærinstituttet

Arbejdspakke 4: Undersøgelse af den prebiotiske effekt af rå insektlarver for sundheden hos økologisk fjerkræ 
Projektleder: Veterinærinstituttet

Arbejdspakke 5: Hønevelfærd, produktivitet og fødevarekvalitet
Projektleder: Videncentret for Landbrug, Fjerkræ

Der vil blive oprettet en projekthjemmeside, hvor indledningsvist projektbeskrivelsen og projektets status løbende vil blive offentliggjort.

Der vil blive skrevet artikler både til videnskabelige magasiner og landbrugsfaglige blade. Desuden vil der blive afholdt temadage og åbent hus på forsøgsgården.

Resultaterne stilles gratis tilrådighed for alle parter.